Byggemateriale med 1.000 år på bagen    

Det er ikke mange byggematerialer på det danske marked, som har en oprindelse, der kan føres 1.000 år tilbage i tiden. Det er tilfældet, når det gælder vingetagstenen. Idéen til at forarbejde og brænde ler til teglsten, der kan bruges til byggeri er ikke dansk, den kommer oprindelig fra Mellemøsten. Vi var dog hurtige til at tage opfindelsen til os og give den vores eget præg. Forklaringen er ganske enkel, den danske undergrund er rig på god ler, der egner sig fortrinligt til produktion af tegl.

Det stod også hurtigt klart, at tegl var det ideelle byggemateriale i et klima som det danske, hvor der er store udsving i temperaturen, og hvor vi ofte oplever uvejr med stærke regnskyl og vindstød af orkanstyrke. Ekstreme vejrforhold, som kun er blevet mere og mere hyppige inden for de seneste år.

På Volstrup Teglværk produceres ægte teglrøde vingetagsten

Engang var der flere hundrede teglværker i Danmark, der producerede hver deres fortolkning af en vingetagsten. Det gav store variationer i størrelsen, profilen og tykkelsen. I dag er der kun ét teglværk tilbage i Danmark, som producerer de ægte teglrøde vingetagsten produceret af 100% dansk kvalitetsler. Det er Volstrup Teglværk i Nordjylland, hvor Monier producerer Dantegl – Danmarks Nationaltag.

Rundt om på slotte, herregårde, gamle byhuse og patriciervillaer kan man stadig finde vingetagsten, der blev oplagt for mere end 100 år siden, hvilket siger lidt om holdbarheden. Vind og vejr har naturligvis sat sine spor, men det er den form for patina, der kun gør vingetagstenen smukkere.    

I løbet af de 1.000 år, som vi har produceret vingetagsten i Danmark, er selve profilen ikke ændret meget – det er til gengæld produktionsmetoderne. Det betyder, at vi i dag kan producere vingetagsten med en større ensartethed og en langt smukkere overflade.