Danmarks Nationaltag

27-03-2017

Danmarks Nationaltag

Skal der tegnes et billede af Danmark og de ting, som udmærker sig ved at være rigtig danske, vil de fleste sikkert nævne H. C. Andersen, smørrebrød, røde postkasser, dansk design, rugbrød, Dannebrog og røde tegltage. For er der noget mere dansk end de karakteristiske røde vingetagsten mod en dybblå sommerhimmel. Tænk på Nyhavn og Nyboder i hjertet af København, Skagens gulkalkede huse set fra Vippefyret på Danmarks top eller Gudhjem på solskinsøen Bornholm, hvor der oppe fra klipperne er en mageløs udsigt over havet og byens tage. Alle steder er det de ægte røde vingetagsten fremstillet af 100% dansk ler, der dominerer, for Danmark er et rigtigt teglland, og Dantegl er Danmarks Nationaltag.     

Vingetagsten med historie

Dantegl, der produceres af Monier på Volstrup Teglværk i Nordjylland, er ikke kun navnet på en vingetagsten – det er et begreb inden for dansk arkitektur og byggeskik. Der er ikke mange tagmaterialer på det danske marked, hvis historie kan føres 120 år tilbage i tiden, som det er tilfældet for netop Dantegl. En kvalitetstagsten, der i generationer har skabt trygge rammer for danske familier.  

100% dansk og bæredygtig

Dantegl er fremstillet af 100% dansk ler, der er opgravet tæt på produktionsstedet i Nordjylland. Det er indholdet af jernoxid, der giver Dantegl vingetagstenene den karakteristiske varme teglrøde glød, som bl.a. kan opleves på tagene i Skagen, Gudhjem og Nyboder. Den smukke, bølgede profil giver tagfladen et ”levende” udtryk, når lys- og skyggevirkning spiller sammen.

Dantegl over alt

Dantegl er den originale danske vingetagsten, for ingen tagløsning er mere dansk. Kig på kendte bygningsværker som Koldinghus, Nørre Vosborg, Clausholm, Jens Bangs Stenhus, Børglum Kloster og Den tilsandede Kirke. Gå en tur gennem de gamle købstæders centrum, hvor husene ligger tæt gavl ved gavl eller gennem de nærliggende boligkvarterer med de karakteristiske murstensvillaer. Overalt mødes du af det samme syn – de røde Dantegl vingetagsten. Hele Danmarks Nationaltag.    

Intet overladt til tilfældigheder

På Volstrup Teglværk går fortid og nutid hånd i hånd, for her fremstilles både håndstrøgne Dantegl vingetagsten til historiske bygningsværker og Dantegl vingetagsten model Gammel Dansk til tidens byggeri. Når det gælder kvalitetskontrol, er intet overladt til tilfældigheder. Fra leret graves op, og frem til de færdigbrændte vingetagsten kommer ud af ovnen, kontrolleres og testes kvaliteten løbende.

Her stopper Moniers fokus på kvalitet dog langtfra. Som del af en global koncern, der anvender mange ressourcer på forskning, udvikling og test, har vi adgang til både en stor vidensbank og helt unikke muligheder for at gennemføre avancerede test af tagmaterialer. Vi har vejrstationer rundt om i verden og et testcenter i Tyskland, der beskæftiger op mod 100 mand. I centrets vindtunnel udsættes hele tagflader for hurtige skift mellem stærk storm og kraftig slagregn.   

Dantegl er en del af en rig dansk tradition for at fremstille og bygge med tegl. En gennemtestet kvalitetstagsten, der som den eneste vingetagsten på det danske marked er fremstillet af 100% dansk ler. Det giver Dantegl den ægte teglrøde farve. Dantegl er Danmarks Nationaltag.