Vingetagstenen dominerer dansk arkitektur

27-03-2017

Vingetagstenen dominerer dansk arkitektur

Da kunsten at fremstille tegltagsten fandt vej til Danmark for omkring 1.000 år siden blev der formet, brændt og oplagt både bæverhaler, munk- og nonnetagsten samt vingetagsten. Bæverhaler, der er helt flade tegltagsten, som i den ene ende er rundet som en bæverhale, samt ikke mindst munk- og nonnetagsten anvendes stadig i stor stil som tagdækning i det sydlige Europa. I Danmark var det vingetagstenen, som hurtigt blev den foretrukne tagløsning.

Klassiske røde vingetagsten

Vingetagstenens dominerende rolle fornemmer man overalt i landet. På prægtige slotte og herregårde som Koldinghus, Amalienborg, Fredensborg, Schackenborg og Frijsenborg er det vingetagsten, der dækker de store tagflader. Enten i form af klassiske røde vingetagsten eller de mere eksklusive blådæmpede og sortglaserede vingetagsten. I de større byers centrum og omkringliggende kvarterer, hvor byhuse, beboelsesejendomme og store murermestervillaer ligger side om side, er det også historisk set, den røde vingetagsten der dominerer.


Profilen er et særkende, der får vingetagstenen til at ”leve”

Men hvad er det med os danskere og røde vingetagsten? Spørger man lidt omkring er der nogle svar, som går igen: ”På et rigtigt tag ligger der tegl!”, ”de har en smuk profil”, ”det er dansk håndværk” og endelig ”der er ikke noget mere dansk end et tag med røde vingetagsten”. Den smukke, bølgede profil skaber alt efter vejret og årstiden et spændende spil mellem lys og skygge, som er et af vingetagstenens særkender. Det er en klassisk og meget populær profil, som hyppigt er blevet brugt som inspiration for konkurrerende tagløsninger i andre materialer.                

En del af dansk arkitektur

Vingetagstenen er en betydningsfuld del af dansk arkitektur – en moderne klassiker, der ikke kun er prikken over i’et på fredede og historiske ejendomme. Det er en tagløsning, der lever og på bedste vis spiller sammen med nutidens strømninger og tendenser inden for såvel nybyggeri som renovering. I kombinationen med beton, jern, træ og murede facader, hvor der leges med farvespil, struktur og formater, er vingetagstenen den gennemførte medspiller. I den forbindelse er det også værd at huske de mange positive egenskaber, som knytter sig til netop vingetagstenen. En bæredygtig tagløsning fremstillet af dansk ler. Meget holdbar med en god isoleringsevne. Det perfekte valg i et klima som det danske, der er karakteriseret ved store og hurtige udsving.

 

Fokus på det oprindelige

I forbindelse med renoveringen af såvel almindelige som bevaringsværdige bygninger er der stor fokus på at bevare så meget af det oprindelige udtryk som overhovedet muligt. Det gælder også tagkonstruktioner, der er tjenlige til udskiftning efter mange års påvirkning fra vind og vejr. Det er ikke ualmindeligt at finde tage med vingetagsten, der blev oplagt for mere end 100 år siden. Det siger lidt om vingetagstenens holdbarhed.  

Engang var der flere hundrede teglværker i Danmark. I dag er der kun få tilbage. Et af dem er Volstrup Teglværk i Nordjylland, hvor Monier producerer de populære Dantegl vingetagsten og håndstrøgne tagsten. Teglværket er med til at bevare en tradition og håndværksmæssige metoder, som har sat præg på dansk arkitektur igennem århundreder.                                                       

 

Søg råd og vejledning hos professionelle byggefolk

Når taget på en ejendom skal renoveres, behøver man ikke altid at vælge en tagløsning, der er magen til den gamle, men det er vigtigt at skabe en helhed, hvor de arkitektoniske udtryk spiller sammen. Valget af tagmaterialer skal passe til den stil, bygningen er opført i. Det er ligeledes vigtigt at tage hensyn til omgivelserne dvs. det område, hvor ejendommen ligger. Det er bestemt ikke alle materialer og håndværksmæssige løsninger, der matcher hinanden lige godt. Før man kaster sig ud i store og kostbare byggeprojekter, som f.eks. udskiftningen af et tag, er det altid en god idé at sætte sig grundigt ind i mulighederne og søge råd og vejledning hos professionelle byggefolk, der dagligt arbejder med renovering.