Presse


100.000 HÅNDLAVEDE TAGSTEN TIL AMALIENBORG SLOT

 

Amalienborg Slot i hjertet af København er et af Europas fineste eksempler på rokokoarkitektur. Slottet, som blev bygget i perioden fra 1750 til 1760, består af fire ens palæer, som omgiver den ottekantede slotsplads. I årene 2004 til 2010 og 2014 til 2016 blev der udført omfattende restaureringer af Frederik den VIII’s Palæ og Christian den IX’s Palæ, som er bolig for hhv. Kronprinsparret og Dronning Margrethe den II.

 

Specielt udviklede tagsten danner præcedens for historiske restaureringer
Til den første restaurering anvendte vi vores håndstrøgne vingetagsten model JP1 i ren sort glasur. Men til restaureringen af Christian den IX’s Palæ, var der et ønske om en tagsten med en dybere profil, så derfor udviklede vi en ny vingetagsten i samarbejde med arkitekt Jesper Sort fra den kongelige Bygningsinspektør Berthelsen og Scheving. Denne håndlavede vingetagsten har siden udmøntet sig i en ny standardsten, nemlig vores model JP2.

For at imødekomme specifikke ønsker fra vores kunde, udviklede vi den specielle Slotsblanding, der består af tre sortglaserede nuancer: Brun, Sort og Transparent Sort.  Farvenuancerne og blandingsforholdene for de nye vingetagsten er bestemt af Slots- og Kulturstyrelsen og har siden dannet præcedens for valg af sten og farve på mange tilsvarende restaureringer som fx Frederiksborg Slot, Moltkes Palæ, Hotel Kolding Fjord med flere.

Foto: Thomas Rahbek, Slots- og Kulturstyrelsen.

 

Leveringsdygtige i alt fra undertag over tilbehør til håndlavede tagsten
Når BMI Danmark, som her, leverer en komplet tagløsning med både tagsten og undertag, kan vi via vores omfattende projektsupport rådgive vores kunder på hele løsningen.
Til denne specifikke opgave har vi valgt at lægge Icopal Fastsafe undertag, som er ført op til hanebåndet over den udnyttede tagetage. Derefter er tagfladen understrøget med mørtel, da slottet også har museal funktion, og man for eftertiden skal kunne se den oprindelige måde at tætne en tagflade på.

Som leverandør til store og langvarige projekter som disse, er det afgørende at have en stabil og effektivt produktion. Og på trods af, at hver enkelt tagsten er lavet i hånden, efter mere end 100 år gamle traditioner, har vi været i stand til at levere den store mængde tagsten, som disse restaureringer har krævet. Det har været muligt pga. den fleksibilitet, som vores meget erfarne og dedikerede produktionsmedarbejdere besidder samt vores ønske om – i den udstrækning, det er muligt – at imødekomme vores kunders ønsker og behov.

 

Foto: Thomas Rahbek, Slots- og Kulturstyrelsen.

 


Nærbillede af den specialudviklede vingetagsten med ekstra dyb bue.
Foto: BMI Danmark